Jačanje plavokosog angažmana: Strategije za uspeh na radnom mestu

Posvećenost i motivacija radnika sa plavom kragnom mogu direktno da utiču na produktivnost, a samim tim i na uspeh kompanije. Međutim, dostizanje i motivisanje ove grupe zaposlenih često može biti najveći izazov. Srećom, interna komunikacija može delovati kao super katalizator u boljem dosezaju i angažovanju fizičkih radnika. U našem blog postu vam predstavljamo neke lako primenljive strateške savete za ovu namenu.

Povećanje zadovoljstva i posvećenosti među fizičkim radnicima može doći sa relativno brzim povratkom. Motivacija i angažovanje radnika sa plavom kragnom mogu doprineti boljem moralu, formirati kohezivniji tim među zaposlenima, smanjiti promet i igrati važnu ulogu u uspehu cele organizacije sa povećanom produktivnošću. Stoga, prilikom osmišljavanja strategija interne komunikacije, vredi razviti nit posebno fokusiranu na radnike sa plavom kragnom.

Ostrvo sa plavom kragnom

U komunikaciji na radnom mestu, digitalni alati su sada nezamenljivi, i iako se gotovo uzima zdravo za gotovo da su svi uvek pristupačni, ovo manje važi za radnike sa plavom kragnom. Oni obično nemaju laptop računare na radnom mestu, telefone ili e-adrese, što ih čini značajnim izazovom da dođu do njih tokom radnog vremena.

Fizička udaljenost od menadžmenta, HR-a i kancelarijskog okruženja takođe komplikuje komunikaciju. Efektivnost zastarelih informativnih alata kao što su oglasne table, štampani materijali, televizori itd., je upitna i nije lako merljiva. Štaviše, ove alatke nemaju mogućnost interakcije i nisu uvek pogodne za hvatanje pažnje. Verbalna lična komunikacija može dobro da funkcioniše, ali očigledno, nije izvodljiva u svakoj situaciji i zahteva značajne ljudske resurse.

Sve u svemu, radnici sa plavom kragnom često moraju da učestvuju u korporativnoj svakodnevnoj životu na prilično izolovan način. To može biti prepreka posvećenosti i razvoju osećaja zajedništva. Erozija zajedništva i kulture na radnom mestu na ovom nivou može biti štetna i za pojedince i za organizacionu efikasnost.

Najkraća staza: Platforma pogodna za mobilne uređaje

Interna aplikacija za komunikaciju pogodna za mobilne uređaje je idealno sredstvo za premošćišajanje ovih ne samo fizičkih razdaljina. Štaviše, pored direktnog ličnog pristupa (koji je često neizostabilan iz navedenih razloga), ovo može biti najkraći put do zaposlenog danas. Jer, baš kao i praktično svi, radnici sa plavom kragnom takođe verovatno imaju svoje pametne telefone. (Male proporcije koje to ne mogu relativno lako da uhvate u korak sa raznim korporativnim programima, internim konkursima, motivacionim aktivnostima, aktivnostima za zaradu poena itd.) Pored toga, instalacija uobičajenih radnih stanica takođe može da olakša pristup.

Aplikacija za internu komunikaciju pogodna za mobilne uređaje

Korak nula: Promocija, obuka

Cilj je da plavokose kolege vide ovaj novi interfejs kao glavni kanal za komunikaciju na radnom mestu, npr. Stoga, nova interna komunikaciona platforma ne sme biti otuđujuća. Njena upotreba trebalo bi da bude promovisana među radnicima sa plavom kragnom kroz odvojene kampanje, a trebalo bi obezbediti obuku kako bi im se omogućilo da se lako i efikasno kreću kroz aplikaciju.

Sadržaj i forma: Jednostavan jezik, svarljiv sadržaj, vizuelni elementi

Preterano formalni jezik, dug i složen sadržaj više nije efikasan - ne samo za radnike sa plavom kragnom već i za druge. Razbijanje informacija na manje, svarljive komade olakšava obradu informacija. Štaviše, poboljšan vizuelnim elementima (slike, infografika, video sadržaj), to dodatno izaziva interesovanje.

Ako ne osete da pronalaze relevantan sadržaj na ovoj platformi, biće mnogo teže doći do radnika sa plavom kragnom. Zato je važno da delite sadržaje na platformi vezane za njihova interesovanja, svakodnevni rad i iskustva kako biste ih bolje angažovali.

The Game Changers: Feedback, Activation, Community Building

Jedna od najvažnijih karakteristika digitalne, mobilne interne komunikacione platforme je njena prikladnost za dvosmernu komunikaciju u poređenju sa tradicionalnim alatima. Zato radnike sa plavom kragnom treba ohrabriti da iznesu svoje mišljenje na novoj platformi, iznesu svoje mišljenje, ideje, reaguju, učestvuju u aktivnostima zajednice itd. Inkluzivnost se tako može postići, što dovodi do povećanog zadovoljstva i posvećenosti.

Prilikom osmišljavanja strategije sadržaja, moguće je i neophodno osloniti se na to koji sadržaj je najpopularniji među fizičkim radnicima. One se mogu meriti u okviru aplikacije putem internih anketa, a vredna statistika se može direktno izdvojiti iz aplikacije o tome kako najbolje aktivirati kolege sa plavom kragnom.

Statistika interne komunikacije

Pored tema na radnom mestu, vredi iskoristiti i mogućnosti takve interne komunikacione platforme za izgradnju zajednice. Neformalni sadržaji kao što su isticanje dana imena, rođendani, razni kvizovi, igre, takmičenja, praznične pripreme, foto-podnesci itd. Plavokosi radnici se bolje poznaju, a udaljenost od drugih kolega postaje lakša za prevazilaženje.

Sa posvećenim, motivisanim timom u korporativnom svetu...

Kultura na radnom mestu u kojoj je angažovanje radnika sa plavom kragnom, koji imaju tendenciju da se izoluju zbog uslova rada i poteškoća u komunikaciji, prioritet, rezultira pozitivnim promenama brzo. Angažovanje stimuliše motivaciju, osećaj pripadnosti timu, čime se povećava posvećenost. Direktan pristup fizičkim radnicima putem sopstvene interne digitalne platforme može doneti brze i korisne promene u korporativnom životu. Preporučljivo je redovno pratiti interesovanje i efektivnost tako da se, zajedno sa obaveznim sadržajem, sadržaj koji radnici sa plavom kragnom uživaju u gledanju uvek iskaže na deljenoj platformi.

Ako vas zanima kako je Blue Colibri Aplikacija vam može pomoći da angažujete radnike sa plavim kragnama, rezervišite besplatan demo!