Kako regulisati upotrebu pametnih telefona na radnom mestu?

Ovih dana, jedna od naљih najveжih ћivotnih zavisnosti je naљa neodesnevana veza sa ustima. Nije ni čudo – na kraju svega, one mnogo olakšavaju tone stvari u našem životu. Međutim, upotreba ima svoje posledice, bol koji osećamo naročito ako se iznenada nađemo bez pametnih telefona. Simptomi povlačenja obično se sastoje od sledećih:

  • Anksioznost
  • Neraspoloženost
  • Povišen krvni pritisak
  • Povećan broj otkucaja srca

Naša tesna veza sa pametnim telefonima stvara ozbiljne probleme, naročito kada je u pitanju njihova upotreba na radnom mestu. Zato nije retkost da radna mesta nateraju zaposlene da predaju svoje pametne telefone ili da ograniče njihovu upotrebu povezivanjem na kompanijski wi-fi koji zabranjuje razne platforme društvenih medija.

Čak i sa ograničenjima, ljudi pronalaze način

Ova privremena rešenja su upravo to, što se tiče svake politike ograničavanja kompanije, zaposleni uspevaju da pronađu zaobilazno rešenje za korišćenje svojih telefona. Svidelo se to njemu ili ne. Štaviše, moguće je da specifična životna situacija (npr. rođenje bebe ili bolesnog rođaka) nekome daje povod da non-stop bude oko svog telefona, čineći svako ograničenje neraspoloženim.

Zato su besplatna radna mesta za pametne telefone neprirodan koncept.

Mnoge kompanije tvrde da uređaji odvlače pažnju i negativno utiču na produktivnost, ali polovni i regulisani umno, pametni telefoni mogu da rade u našu korist.

Na savremenom i progresivnom radnom mestu, pametni telefoni mogu biti neizostavni kanal za internu komunikaciju. Ključno je razviti prave smernice, pomoći poslodavcu i zaposlenom da koriste svoj uređaj sa jasnim uputstvima.

Kako kreirati odgovarajuće smernice za korišćenje pametnih telefona

Pre svega, stavimo pravi alat u ruke naših zaposlenih. Ne kupujte najbolji iPhone za sve – integrišete aplikaciju koja umesto toga podržava internu komunikaciju. Na taj način možemo uključiti zaposlene u komunikaciju kompanije i podeliti relevantne informacije sa njima.

Možemo da odnemo prave informacije pravoj grupi u pravo vreme.

Ovako zabranjeni uređaj može da postane jedan od najvažnijih uređaja za komunikaciju. Pored ovoga, možemo pokazati naše poštovanje prema našim zaposlenima tako što ih nećemo ograničavati. Odrasli smo, oni su takođe odrasli (ili bar mladi odrasli), hajde da ih ne tretiramo kao decu. A ako su deca, razmotrimo izreku, ako je zabranjeno, uradiće to u svakom slučaju. Ograničavanje i regulisanje je potpuno kontraproduktivno, kao što bismo i očekivali. To bi moglo više da odvrati pažnju zaposlenih da stalno razmišljaju o "zabranjenom voću".

Ako zaposleni mogu slobodno da koriste svoje telefone preko raznih aplikacija za komunikaciju, dobijaju poruku da im kompanija veruje i tretiraju ih kao ravnopravne partnere. Pored toga, saradnja između i unutar timova takođe je podržana time u velikoj meri. Aplikacije za internu komunikaciju drže komunikaciju napred-nazad u prvom planu, tako da zaposleni takođe mogu da šalju poruke, dele vesti i daju i primaju važne informacije brže i direktnije. To ih inspiriše da se uključe i uključe druge zaposlene u opticaj kompanije.

Držimo se vremena, i umesto ograničavanja, iskoristimo (ovde neiskorišćenu) priliku da razvijemo efikasnu i laku praksu interne komunikacije. Ne zaboravimo, umesto da zabranimo, hajde da podstaknemo upotrebu! Dugoročno gledano, isplatiće se mnogo više.