Ovo nije spam: Evo kako da napišete bolje interne biltene

Informisanje kolega o vestima iz kompanije je korak 0 u poboljšanju angažovanja zaposlenih. Danas je od suštinskog značaja za kompaniju da svoje zaposlene informiše na nedeljnom ili mesečnom nivou o tome šta se dešava u kompaniji i za njih, u formi biltena. Međutim, važno je da to uradite na način koji osigurava da zaista možete da dođete do svojih kolega umesto da završite u kanti za smeće njihovog klijenta pošte. U sledećem članku smo sastavili neke dobre prakse kako bismo vaš interni bilten kompanije pretvorili u zaista efikasan alat.

Zadatak interne komunikacije - naročito u kompanijama bez posvećenog specijaliste, gde odgovornost često pada na marketing ili HR - često se posmatra kao dodatno opterećenje, ne ostavljajući malo prostora za kreativnost. 

Čak i ako se široko citirana statistika da prosečan kancelarijski radnik dobija 121 mejl dnevno oseća preterano u nekim industrijama, ne može se poreći da se interni bilteni suočavaju sa oštrom konkurencijom kada pokušavaju da se otvore. Verovatno ste i ranije dobijali korporativne biltene koji su vam prevrtali očima o naslove koji izazivaju zevanje i skidali bes beskrajno dugačak tekst pre nego što ste odlučili da ga automatski izbrišete posle trećeg puta, a da ga više nikada ne otvorite. Niste sami: obično 34% korporativnih biltena prođe nepročitano.

Međutim, dobro napisan interni bilten je odličan način za izgradnju kompanijskih kultura i zajedništva. Bilo bi dobro da modelujete svoj bilten nakon onih koji se koriste u spoljnom marketingu, a koje izrađuju stručnjaci nakon pažljivog planiranja i upotrebe isprobanih i istinitih formata. Slede neki predlozi za poboljšanje sadržaja, uslužnog programa i efikasnosti vašeg biltena.

1. TEMA REDA/NASLOVA

Odabirom pravog naslova, na pola ste puta do uspeha. Tema je vaša prva i u osnovi jedina šansa da privučete pažnju primaoca, zato je važno da uvek koristite ovu šansu da podstaknete zaposlene da otvore pismo. Najlakši način da to uradite je da im istaknete ono što će dobiti klikom. Na primer: 

  • Pogledajte kako smo povećali profit za 20%
  • Saznajte kako se organizaciona struktura menja! 

Obavezno naglasite potencijalni uticaj rezimea na čitaoca. Da biste imali maksimalan uticaj, kao i da biste ukažuli na ograničenja koja nameću razni klijenti e-pošte, zadržite naslov na ne više od 45-50 znakova.

2. TON GLASA

Kada sprovode intervjue uživo kako bi proučili angažovanje zaposlenih, analitičari traže izjave poput "ovako rešavamo izazove u našoj kompaniji" ili "ovako kompanija rešava izazove" kada govori o poslu. Nije teško reći koja verzija potiče od angažovanijeg zaposlenog, a koja od onoga ko je manje uložen u njihovo radno mesto.

Važno je uključiti čitaoca u formulacija biltena, kako bi oni osetili da je sadržaj zaista za njih. S obzirom na to da saradnici baš i ne odustaju od književnih fraza kada ćaskaju između sebe, preporučujemo da ton ostane ležeran i direktan.

  • 💡 Savet: Predlažemo korišćenje formata "Ti": kada vam se bilten direktno obraća kao čitaocu, veća je verovatno da ćete otvoriti poruku.

Takođe bi bilo dobro da o dostignućima vaše kompanije kažete u svarljivom obliku koji svi mogu da razumeju, izbegavajući zagušljiv jezik koji se obično nalazi u korporativnim prezentacijama.

3. "MEKE" TEME

Iako je važno da zadržimo fokus na izazovima korporacije, tranzicijama i strateškim ciljevima, jednako je važno da se setimo da su naši zaposleni, pre svega, ljudi. Zato vredi podeliti ne samo informacije vezane za posao već i sadržaj koji pomaže ljudima da se međusobno upoznamo, izgradimo zajednicu ili olakšamo svakodnevni život. Na primer, možete da uvedete saradnike koji imaju prekretnicu za rođendan ili su novi u kompaniji, ili možete da predložite neke zabavne stvari koje će vaši čitaoci raditi tokom vikenda. 

4. UKLJUČIVANJE ZAPOSLENIH

"Viљe volim onu koju sam napravio."  

Postoji kognitivni fenomen koji se zove IKEA efekat, koji dovodi do nesrazmerne vrednosti ljudi, na primer, proizvoda koji su aktivno uključeni u izradu. Zato zamolimo kolege da podnesu sopstvene ideje za bilten i uključe ih u kreiranje sadržaja! To može biti u obliku nedeljnog zaokruživanja foto izazova, ili dela "mekog" sadržaja koji zaposleni obezbeđuju ili pišu kao pomenuta upoznavanja.

5. VIZUELNI PRIKAZI

Čitaocima je manja verovatnoća da pročitaju bilten od prve do poslednje reči; većina radije prelišava sadržaj prvo, zaustavljajući se samo na delovima koji ih najviše interesuju. Odabir i/ili uređivanje prave slike je stoga jednako važan kao i dobro napisan tekst, jer je to prva stvar koja će čitaocu zapaziti za oko i zainteresovati ih da zaista čitaju sadržaj. 

Važno je da ilustracija reflektuje ili dopuni sadržaj, a u nekim slučajevima i sama slika može da postane sadržaj: na primer, složenije, detaljnije informacije se bolje predstavljaju u obliku infografike. A oni koji su na čelu interne komunikacije znaju da su video snimci i animacije trenutno daleko ispred statičnog sadržaja u smislu popularnosti na većini komunikacionih platformi. 

💡 Savet: Da li je CEO najvažnija vest jednom mesečno u formi kratkog videa koji je ugrađen u bilten! A ako to nije moguće, čak i pametan ili duhovit GIF može da napravi značajan vizuelni uticaj.

6. POVRATNE INFORMACIJE

Uvek budite na osmatračnici za komentare i sugestije o tome šta bi vaši saradnici želeli da vide više ili manje u vašem sadržaju. Tražite povratnu informaciju i ne zaboravite da odgovorite i reagujete i na ove komentare i sugestije! Imati reč u stvarima i znati da se čuju je odličan način da se poveća angažovanje zaposlenih na radnom mestu.

7. REGULARNOST

Važno je da uvek šaljete biltene zaposlenima u isto vreme i u unapred definisanim intervalima, jer ako znaju kada da ih očekuju, mogu da naprave od čitanja rutinu. Na osnovu povratnih informacija, vredi popularne teme pretvoriti u obične periodične kolone kako bi se osiguralo da u e-poruci postoji sadržaj na koji većina ljudi rado klikće - čak i kada se ne pojavljuje u temi.

Ako se budete pridržavali gorenavedenih saveta, možete biti sigurni da će se otvorene cene vaših internih biltena značajno poboljšati. Želimo vam puno sreće, puno klikova i angažovanu radnu snagu!

Dodatnim putem podržimo Vaš profesionalni rad na kreiranju sadržaja uz naš besplatni kalendar sadržaja internih komunikacija za 2023. godinu!