Interna komunikacija, korporativna kultura, sjajna atmosfera: Ovo je bila prva konferencija o povezivanju

Tri meseca: to je sve što je bilo potrebno od ideje do implementacije, a rezultat je bila Konferencija Connect u Simbolu u Budimpešti, sa više od 50 odličnih govornika i 304 gosta. Jedinstvenu konferenciju organizovao je Blue Colibri, sa profesionalnim partnerima kao što su Positive Adamsky, VALUETEAM i Trenkwalder

Povezivanje aplikacije umesto odbačenih papira

Kako bi se papirni otpad sveo na najmanju moguću moguću stvar, gosti su pre početka događaja mogli da dobiju važne informacije kao što su registracija, parking i kodeks oblačenja, koje su mogli da preuzmu na svojim telefonima.

Tokom konferencije, aplikacija Connect je takođe dozvolila učesnicima da međusobno komuniciraju i zvučnicima putem liste kontakata i funkcija ćaskanja. Pored toga, kroz interfejs su obezbeđeni i uvodni tekstovi i niz sadržaja koji se mogu preuzeti, kao što su tematske e-knjige i kontrolne liste, kako bi se prezentacije upotpunile. Aplikacija Connect će takođe obezbediti vredan materijal nakon događaja: snimci prezentacija biće dostupni na ovoj platformi.

Dobro poznate teme, novi pristupi

Možda nikada ranije korporativna komunikacija nije evoluirala dinamično kao u protekle dve godine. Potreba da se reaguje na pandemiju znatno je ubrzala stvari, tako da nam sada na raspolaganju stoje brojni novi kanali i alati - iako su mnogi od njih sa nama godinama, decenijama.

Ali uloga i pozicija interne komunikacije mogu radikalno da variraju od kompanije do kompanije. Na nekim mestima HR vodi računa o internoj komunikaciji, nekada je to marketinški zadatak i neke kompanije koriste svoj PR tim, ali to svakako ima uticaja na sve. Među funkcionalna saradnja između HR, komunikacija i marketinga je osnovni princip. U okviru toga, svako treba da pronađe pitanja na kojima želi da gradi i alate koji će ga učiniti najuspešnijim.

"Bili smo radoznali da vidimo da li možemo da okupimo marketinške komunikacije i HR profesionalce na jednom mestu", rekao je Tamás Barathi, naš generalni direktor i suosnivač, u svom uvodnom govoru. Prema broju podignutih ruku, to je bio jasan uspeh: na naše veliko zadovoljstvo zastupljeni su profesionalci sa obe strane, kao i rukovodioci kompanije. Nije ni čudo što su se od 345 matičara pojavila 304 gosta, što je premašilo sva očekivanja, a 53 govornika su podelila svoja iskustva i dobre prakse sa publikom.

Konferencija je strukturirana oko četiri glavne teme: kanala, sadržaja, angažovanja i kulture, a među govornicima su bile kompanije kao što su Danubius Zrt, Egis Zrt, Foodpanda, Yettel Magyarország Zrt, Magyar Telekom, Erste Bank i Raiffeisen banka.

Kanal: uspostavljanje efikasnih kanala komunikacije

Odgovarajuća komunikacija i kanali prilagođeni potrebama zaposlenih mogu da izgrade efikasnost i svest, stvore angažman i utiču na izgradnju i oblikovanje brenda poslodavca. Ali koji kanal je najbolji za koga nikako nije postavljen u kamenu.

Efektivni kanali korporativne komunikacije
Efektivni kanali korporativne komunikacije
60% kompanija nema dugoročnu strategiju korišćenja interne komunikacione platforme. Samo 13% zaposlenih koristi internu mrežu na dnevnom nivou, dok 74% zaposlenih misli da propušta interne informacije kompanije

- naglašava József Nógrádi (Komercijalni direktor - Trenkwalder Recruitment Ltd.) u svom izlaganju "Prerazmišljavanje korporativne komunikacije aka uvek postoji druga opcija".

Za mnoge kompanije, dolazak do radnika koji nisu na stolu je poseban izazov: uključivanje mobilnih telefona u komunikaciju može da pruži rešenje. Na taj način, do fizičkih zaposlenih se može doći odmah čak i bez kompanijog laptopa i naloga e-pošte: to je bio predmet prezentacije pod nazivom "Vaš sopstveni mobilni je odlična alternativa - komunikacija, administracija, obuka sa radnicima koji nisu radni sto". Na osnovu stečenih iskustava, nema razloga za strah da bi non-desk ili stariji radnici mogli teže da dođu do mobilne aplikacije: prema rečima Anikó Andorka (Šef odeljenja za transformaciju - Hunland Group Holding Ltd.), čak i sa većim prometom, oni imaju dostizanje od 80%, dok je Lídia Blaskovics (Specijalista za komunikacije - Güntner-Ltd Tata.) naglasila da starije kolege takođe rado koriste aplikaciju. 

Slične uspehe izvestili su i govornici panela "Ne samo da mogu da grade, već mogu i da komuniciraju - kako građevinske kompanije digitalizuju internu komunikaciju". Colas Hungária Zrt., na primer, može se pohvaliti stopom preuzimanja od 99% i visokom aktivnošću, zahvaljujući integraciji plata i plaćanju u kafeteriji uvedenim na aplikaciji. MERKBAU Zrt. je povećao svoju stopu preuzimanja promocijama, kampanjama i popularnim sadržajem.

A kada se preuzimanje obavi i zaposleni imaju pravu aplikaciju za internu komunikaciju u džepu, to je parče torte da bi se kolegi dobile najvažnije informacije bez obzira gde se nalaze - samo pogledajte primer Danubius hotela, o kojem smo već pisali.

"Samo dobar kanal komunikacije nije dovoljan. To zahteva visok nivo posvećenosti i rukovodstva i zaposlenih. Moramo da mapiramo potrebe zaposlenih i da se integrišemo u proces komunikacije sadržaj koji žele da vide i razlog zbog kojeg bi koristili kanale. Menadžeri moraju da preuzmu aktivnu ulogu i u korišćenju i u proizvodnji sadržaja."

-Rekao Tamás Barathi (Generalni direktor - Blue Colibri), glavni organizator Connect-a.

Sadržaj: tajne najboljeg sadržaja

U 2022. godini sadržaj je i dalje iznad svega: ali je bitno kakav je tačno taj sadržaj. U zavisnosti od ciljeva komunikacije, postoji mnogo rešenja sadržaja koja možete odabrati. U odeljku CONTENT, imamo više o ovim, bilo da se radi o iskustvima brendiranja poslodavaca ili savetima za dobro strukturiran proces ukrcavanja.

Povezivanje panel diskusije konferencije
"Pričamo priče iz mnogo razloga - da prodajemo, zabavljamo, obrazujemo ili hvalimo. Ali kako naši klijenti mogu da iskoriste sve ovo da stvore USP za sebe? Hvatanje emocija ljudi, otkrivanje dobrog i lošeg je način na koji priče inspirišu i motivišu... i na kraju te preselim u akciju. Priče podstiču lojalnost brenda, jačaju brendiranje poslodavca. Stvaranjem narativa oko brenda ili proizvoda, ne samo da ga humanizimo, već i inherentno želimo da postanemo deo njega. Dakle, Storytelling se prodaje"

- rezimirao je Ádám Vaszary (Managing Partner - Positive Adamsky), koji nije mogao da prisustvuje konferenciji (iz veoma dobrog razloga - čestitam na rođenju sina!). 

Kampanja KÉSZ Hexatlon je odličan primer dobro konstruisanog sadržaja: kampanju, koja je osvojila brojne nagrade i prva mesta, detaljno je opisao Tibor Metykó, direktor marketinga i korporativnih komunikacija KÉSZ Grupe. Cilj Heksatlona bio je da se napravi kampanja regrutacije za građevinske inženjere, sa ciljem da se dođe do veće publike. Pored pronalaženja novih zaposlenih, sekundarni cilj je bio da se opšti imidž građevinske industrije prebaci u pozitivnom smeru i da se dopre do studentske demografije - a rezultati pokazuju da je KÉSZ bio uspešan, kako u pogledu brendiranja poslodavca, tako i brendiranja.

Dobar sadržaj ne pomaže samo kompanijama da pronađu nove kandidate: jednako je važno da, jednom kada se pronađe idealan novi kolega, postoje pravi procesi na brodu koji će im pomoći da se pridruže kompaniji i ostanu na duži rok. 

Katalin Csikós-Nagy, vlasnik HR-Evolution Kft. i stručnjak za upravljanje fluktuacijama, već godinama sprovodi istraživanja i istraživanja o fluktuacijama, kako sa rukovodeće, tako i sa strane zaposlenih. Analizirajući ove podatke, pronašla je brojne podatke koji pružaju uzbudljive zaključke o ulozi procesa ukrcavanja:

  • poslodavci kažu da u proseku 21-24% novih kolega odlazi tokom probnog perioda,
  • 48% novih učesnika odlučuje da ostane u roku od 45 dana,
  • dok 25 odsto novih zapošljavanja ima negativno iskustvo u pogledu humanog lečenja u prvih 5 radnih dana, to ih može navesti da odluče da odu.

Dakle, nema dileme da kompanija koja stavlja snažan akcenat na ukrcavanje i udgovor može biti nekoliko koraka ispred svojih konkurenata.

Angažovanje: unapređenje dobrosuseda i angažovanje na poslu

Pored pronalaženja pravog kandidata, pred našim kolegama je dug put ne samo da nas izaberu, već žele da ostanu i na duži rok. Tretiranjem ljudi sa čovečanstvom, promet se može drastično smanjiti, dok se zadržavanje može povećati na više kreativnih načina.

"Konferencija će se baviti, između ostalog, jednim od najvažnijih HR pitanja u narednim godinama: matična kancelarija je samo jedan aspekt slobode novih načina rada, već kulturno pitanje, koje je takođe sastavni deo toga što radno mesto nije autoritarno i menadžeri ne osećaju da poslodavac čini uslugu zaposlenom time što ima posao"

- Atila Semperger (osnivač/vlasnik - VALUETEAM) 

Prezentacija o angažovanju na radnom mestu

"Održive kompanije počinju sa emocionalnom i psihološkom bezbednošću: budućnost pripada emocionalno održivim radnim mestima" 

- bila je tema prezentacije "Emocije na delu - zastrašujuće ili oslobađajuće?", koju su održali treneri za organizacioni razvoj VALUETEAM-a Ana Fodor-Maksai i Žuzana Stajgervald. Stavovi o radu značajno su se promenili poslednjih godina: 2021. godine 47 miliona Amerikanaca dalo je otkaz, a 64 odsto radnika bi radije dalo otkaz nego se vratilo u kancelariju puno radno vreme. Zato će boravak na radnom mestu sve više zavisiti od emocionalne sigurnosti i od toga kako želimo da živimo svoj život - na primer, u većem komforu u kućnoj kancelariji. 

Zolt Láng (Group Head of People Op. - Coca-Cola HBC) dao je konkretne primere u svojoj prezentaciji "Kako veliki podaci mogu da pomognu u zadržavanju i razvoju predstavnika prodaje": sprovedeno je istraživanje kako bi se otkrilo zašto zaposleni odlaze ili ostaju u kompaniji. U slučaju odlaska istakao je sledeće razloge:

  • rad je previše složen ili težak
  • ciljevi nisu dovoljno motivišući
  • menadžment ne podržava rad
"Zaposleni mogu da se angažuju kroz pitanja, slobodu, partnerstvo i pravičnost. Angažovanje nije generacijski problem. Želimo da živimo, želimo da budemo kod kuće sa svojom decom, želimo da prisustvujemo Danu očeva u dečjoj sobi - to je ljudsko pitanje jer želimo da budemo ljudi. Sve više želimo da budemo ljudi."

- naglašava Atila Semperger (Osnivač/vlasnik - VALUETEAM) u svom uvodnom govoru. 

Kultura: oblikovanje korporativne kulture 

Lepota korporativne kulture je u tome što znači nešto drugačije za svaku kompaniju. Ali svako može da nauči nešto vredno iz različitih rešenja, studija slučaja i metoda oblikovanja kreativne kulture: o tome su gosti konferencije čuli u odeljku KULTURA.

"Pitanje organizacione kulture i angažovanja je već decenijama na frontu, možda skoro do te mere da postane siva zona. Međutim, u svetlu promena poslednjih godina, ponovo je došla u oštriji fokus, više nego ikada. Naš odnos prema poslu se menja, uloga rada u našim životima se menja, a potreba za samo-identitetom raste. [...] Nadamo se da će gosti konferencije otići sa porukom da je biti stvaran, ljudski i pristupažan na radnom mestu važna vrednost"

- Zsuzsanna Steigerwald (Organizational Development, Trainer - VALUETEAM).

Prezentacija o oblikovanju korporativne kulture

Start-apovi na domaćem tržištu imaju priliku da grade vrednosti svoje kompanije od nule.  Ali, da li vam ova sloboda daje krila ili dileme? U "Našem brendu. Naљa kultura. - Izgradnja kulture mađarskih start-ap kompanija na međunarodnoj sceni" bila je prezentacija na ovu temu od strane stručnih govornika, uključujući Viktória Fulai-Takács, CEO of Blue Colibri.

Blue Colibri, budući da je mlada kompanija, nema duboko ukorenjenu korporativnu kulturu unazad mnogo godina. Zauzvrat, nema potrebe da se prilagođavate bilo čemu: postoji željeni okvir, ali na zaposlenima je da kroz svakodnevni rad, saradnju i svoje vanradne aktivnosti razvijaju kulturu kompanije. Naravno, u velikoj kompaniji ili grupi kompanija ovo može biti sasvim drugačije.

Od biznisa sa koledža do tržišnog lidera u Mađarskoj, od crvenog Netpincéra do jarko obojene foodpanda: Csilla Váradi (HR direktor - Delivery Hero Hungary Kft. / foodpanda) ispričala je o rebrendiranju, rastu i svesno pripremljenoj promeni kulture koja se dogodila pred svačijim očima u njenoj prezentaciji "Od MSP do međunarodnog multi startapa". Proces koji je detaljno predstavljen mogao bi da posluži kao dobra praksa za sve uključene goste. 

"Ne možete da delujete u okruženju koje se stalno menja sa planovima koji su kruti. U takvim okolnostima morate da zaboravite na godišnji biznis plan." 

- primetio je Csilla.

Connect Nagrade: glazula na torti

Na kraju odličnih prezentacija, Connect konferenciju krunisala je ceremonija Connect Awards: profesionalne nagrade uručene su preko 65 kandidata u znak priznanja za najinovativniju internu komunikaciju i HR rešenja. Nagrade Connect su bile otvorene za Blue Colibri partneri u četiri kategorije: nagrade četiri kategorije, tri specijalne nagrade i tri Blue Colibri Dodeljene su specijalne nagrade za najbolje izvođače.

Povežite nagradne trofeje

Povežite nagradu za strategiju

  • Pobednik: Hunland Group Holding Kft.
  • Dobitnik specijalne nagrade: Trans-Sped Kft.

Connect Nagrada za menjač igara

  • Pobednik: Güntner-Tata Kft.
  • Dobitnik specijalne nagrade: Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 

Povežite nagradu za angažovanje 

  • Pobednik: Plazmaszolgálat Kft.
  • Dobitnik specijalne nagrade: MERKBAU Zrt.

Povežite nagradu za obrazovanje

  • Pobednik: RUAG Ammotec Magyarországi Zrt.

+1: Poveži se Blue Colibri Nagrada za najboljeg izvođača

  • > 200 zaposlenih: PremiumXL
  • 200-1000 zaposlenih: Trenkwalder Group
  • < 1000 employees: Colas Hungária Zrt., Samsung Electronics Magyar Zrt

Više o kategorijama Connect Awards i pobedničkim stavkama možete pročitati u našem rezimeu ceremonije dodele nagrada.

Poveži konferenciju 2023

A kakvi su planovi za budućnost?

Na osnovu entuzijastičnih povratnih informacija i pozitivnih mišljenja, jasno je: Connect konferencija će se ponovo održati 2023. godine, nadamo se u još unapređenom formatu.

A nakon letnje pauze, naša radionica i vebinar serije vratiće se u jesen sa obnovljenom energičnošću - u međuvremenu, želimo vam svima odličan provod da se opustite, opustite i napunite baterije!