Trendovi interne komunikacije u 2022.

Iskustvo i well-being zaposlenih u svetlu podataka

Suočimo se sa posledicama novih načina rada sa kojima se suočavamo već dve godine: stalno zaposlenje u kućnoj kancelariji i hibridni rad verovatno će ostati delovi naše svakodnevice, to lako ide zajedno sa uznemirenom ravnotežom radnog veka i rizikom od pregorevanja.

U 2022. godini, pažnja poslodavaca je potrebna više nego ikada da se fokusiraju ne samo na fizičke već i na psihološke aspekte blagostanja zaposlenih. Smanjenje i minimiziranje mnogih opterećenja izazvanih pandemijom na radnom mestu postaje prioritet u cilju održavanja mentalnog zdravlja radnika. Potrebe koje izražavaju zaposleni igraju važnu ulogu u ovoj težnji, a koje vredi u obzir u svim odlukama koje određuju moguće načine i oblike rada koji su pred nama. Hoćeš li se vratiti u kancelariju? Želite li da uvedete dodatne dane kućne kancelarije ili novi raspored rada? Prvo pitajte zaposlene upitnikom i oblikujte nove sisteme zajedno.

Uz pomoć prikupljenih i korišćenih podataka i informacija kao povratnih informacija o novim mogućim načinima rada pre njihovog stvarnog pokretanja, možete organizovati svoje dnevne operacije u skladu sa stvarnim potrebama zaposlenih i pomoći im da efikasno upravljaju radnim vremenom. Naravno, razvijanje sveobuhvatnog pozitivnog iskustva zaposlenih počinje mnogo ranije od ovoga.

Zaposleni dobijaju prve utiske o preduzeću tokom procesa selekcije i ukrcavanja, koji uveliko određuju njihovu kasniju posvećenost radnom mestu. Ne štedite vreme i energiju, radite na oblikovanju ovih procesa dok to ne rezultira time da istinski preslikaju vašu korporativnu kulturu i vrednosti. Zapamtite, prvi utisak se može ostaviti samo jednom i to važi i u slučaju iskustva zaposlenih.

Možete da pitate: Gde da počnem?

Odgovor: Izgradnja efikasne, dobro strukturirane interne komunikacije i protoka informacija.

HR menadžer koristi HRM alat

Čini dobro, uradi to dobro i uradi to u pravo vreme

Efikasna interna komunikacija

Fokusirajte se na efikasne, relevantne informacije, iskoristite tehnologiju i uspostavite vezu sa zaposlenima i između njih!

U 2022. godini interna komunikacija treba da bude...

  • mobilni zasnovan,
  • vizuelizovano i
  • horizontalne.

Zašto?

Generacije Y i Z trenutno čine skoro 40 posto radne snage, što se povećava na oko 60 posto u narednoj deceniji. To daje značajnu dominaciju u kompaniji zaposlenima koji su posebno receptivni za tehnologiju i komunikaciju zasnovanu na mobilnim telefonima, koriste se za lak pristup i brzu potrošnju informacija, što znači da isto očekuju i na svom radnom mestu.

Fejsbuk je u sopstvenom istraživanju otkrio da oglasi koji rade sa sadržajem slike mogu da proizvedu i do 95 posto više dosega (lajkova, komentara, akcija) ovaj trend treba uzeti u obzir i prilikom planiranja korporativne komunikacije sa zaposlenima. Napravite video zapise, infografiku, koristite GIF-ove i ne brinite o troškovima: zaposleni ne očekuju profesionalne skripte i dobro praktikovane govore, već iskrene misli i priliku da se povežu.

Neformalne zajednice koje se formiraju u pozadini ključne su za zajedničko održavanje profesionalnih zajednica na radnom mestu. Dajte prostora za horizontalne veze, pustite da međumesni odnosi procvetaju i gledajte kako ovo jedinstvo obavezuje zaposlene na kompaniju neupitnom silom kako na kratke tako i na duge staze.

Da li ste primetili one istaknute ličnosti u kompaniji koje su uvek spremne da organizuju timske aktivnosti i čije su ideje uvek dobrodošle među ostalih? Oslonite se na njih dok igraju ključnu ulogu u oblikovanju kolektivnog mišljenja svoje zajednice.

+1 zlatno pravilo: Nemojte se plašiti da ponekad zaustavite stalni protok informacija!

U 2022. godini digitalno blagostanje je ključni aspekt mentalnog zdravlja. Pustite zaposlene da dišu s vremena na vreme, pomozite im da se odmaknu od sprava i oslobode ih od FOMO (Fear of Missing Out).

Uključite direktore!

Ko bi mogao da bude solidniji izvor informacija kada predstavlja korporativne pravce i odluke od lidera organizacije broj jedan? Direktne poruke višeg menadžmenta i dalje će biti dragoceno i efikasno sredstvo komunikacije u 2022. godini, jačanje odnosa i poverenje sa radnicima na prvoj liniji fronta.

Zašto onda to ne uradimo (češće)? Najveći izazov obično je sam CEO, koji želi da se izvuče sa zadatkom navodeći kao razlog nedostatak vremena, ali u većini slučajeva njihove jedine prepreke su nepoznatost situacije i nedostatak iskustva sa tehnološkim alatima.

Ipak, učešće CEO-a je neizbežno prilikom prenošenja ciljeva, uzroka i okolnosti promena pa da vidimo kako možete da im pomognete u ovakvim situacijama:

  • Pronađite temu i sredstvo komunikacije koje odgovara ne samo korporativnoj kulturi već i ličnosti ceo direktora. Koja situacija im više odgovara: otvorena Q&A sesija ili mala grupna diskusija?
  • Koristite ove alate dosledno i redovno.
  • Ne zaboravite na lične i emocionalne faktore govora. Zaposleni vole da vide ljudsko lice najviših rukovodilaca, što pomaže u izgradnji njihove lične povezanosti i posvećenosti.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da budete još spremniji prilikom implementacije interne komunikacione strategije vaše kompanije! Ukoliko vam je potrebna pomoć stručnjaka, ne ustručavajte se da nas kontaktirate i mi ćemo vam pokazati kako da dođete do sledećeg nivoa HR digitalizacije sa mogućnostima koje nudi Blue Colibri Aplikacija!