Revolucionarna proizvodnja: Kako AI, Analitika podataka i angažovanje zaposlenih transformišu industriju

Kad AI dođe u HR

Jedan od trendova koji već dobija na zamahu je upotreba veštačke inteligencije (AI) u HR procesima. AI može da pomogne u efikasnijem prikazivanju zadataka kao što su nastavak skrininga, zakazivanje intervjua, pa čak i vođenje početnih intervjua. To omogućava HR profesionalcima da se usredoče na zadatake na visokom nivou, kao što su razvoj i zadržavanje zaposlenih.

Upotreba veštačke inteligencije (AI) u HR procesima postaje sve učestalija u proizvodnoj industriji, što se vidi u slučaju kada je globalni proizvođač automobilskih komponenti implementiran alat za skrining biografije sa AI pogonom, što je rezultiralo smanjenjem vremena provedenog na reviziji nastave za 50 odsto i povećanjem broja identifikovanih kvalifikovanih kandidata (izvor: "Proizvođač automobila implementuje AI-Powered Resume Screening Tool", HR Magazin, januar 2021.

Smanjeni troškovi proizvodnje putem analitike podataka

Analitika podataka takođe će igrati ključnu ulogu u HR trendovima za proizvodnju i proizvodnu industriju. Upotreba analitike podataka omogućava HR stručnjacima da prate performanse zaposlenih, identifikuju oblasti za poboljšanje i primene ciljane razvojne programe. Takođe pomaže u donošenju odluka vođenih podacima o zapošljavanju i unapređenjima, što dovodi do efikasnije i efektivnije radne snage.

Analitika podataka se uveliko koristi u proizvodnoj industriji za praćenje performansi zaposlenih i identifikovanje oblasti za poboljšanje, što dovodi do povećanja produktivnosti i uštede troškova. Na primer, vodeći proizvođač aparata implementiran je u 2020. godini na platformi za analitiku podataka, što je rezultiralo povećanjem produktivnosti od 15 odsto i smanjenjem troškova proizvodnje za 10 odsto (izvor: "Proizvođač aparata implementuje platformu za analitiku podataka radi poboljšanja produktivnosti", Proizvodnja danas, jun 2020).

Angažovanje = efikasnost

Angažovanje zaposlenih je još jedan trend za koji se očekuje da će porasti značaj u narednim godinama. Sa porastom rada na daljinu i virtuelnim timovima, od ključnog je značaja za HR profesionalce da pronađu načine da zaposlene drže povezanim i motivisanim. To se može postići redovnom komunikacijom, virtuelnim timskim aktivnostima i pružanjem mogućnosti za profesionalni rast i razvoj.

Ulaganje u angažovanje zaposlenih takođe se pokazuje kao vredna investicija za proizvodne kompanije. Studija sprovedena 2020. godine pokazala je da su kompanije sa visokim nivoom angažovanja zaposlenih imale za 25% manju stopu prometa u odnosu na kompanije sa niskim nivoom angažovanja zaposlenih (izvor: "Poslovni slučaj za angažovanje zaposlenih", Forbs, avgust 2020). Druga studija je pokazala da su angažovani zaposleni bili 21% produktivniji od svojih neangažiranih kolega (izvor: "Veza između angažovanja zaposlenih i produktivnosti", Harvard Business Review, januar 2018). Usredsređujući se na angažovanje zaposlenih i korišćenje analitike podataka za praćenje performansi i identifikovanje oblasti za poboljšanje, proizvodne kompanije mogu da stvore efikasniju i efektivniju radnu snagu, što dovodi do poboljšanja produktivnosti i profitabilnosti.

Kao zaključak, očekuje se da će HR trendovi za proizvodnju i proizvodnu industriju u 2023. Prihvatanjem ovih HR trendova možete stvoriti efikasniju i efektivniju radnu snagu, što će doći do poboljšanja produktivnosti i profitabilnosti za vaše poslovanje. Ne čekajte - počnite danas da transformišete svoju kompaniju!

Za više uvida u internu komunikaciju, brendiranje poslodavca i još mnogo toga, pogledajte naš blog i pretplatite se na naš newsletter!