Kako izgraditi kulturu jake kompanije?

Kultura jede strategiju za doručak

- Piter Druker, viši konsultant

Drugim rečima, vaša korporativna strategija je vredna onoliko koliko je i kultura vaše kompanije jaka. Oni koji misle da mogu da osmisle efikasnu korporativnu i kompaniju strategiju bez uključivanja zaposlenih u kompanijni život uopšte, greše. 

U ovom slučaju, zaposleni nisu ni posvećeni ni motivisani, jer kultura ne zavisi samo od liderstva, već i od njihovog naroda. Put do zajedničkih dostignuća poprima timski rad, gde su kontinuirane povratne informacije i inkluzija temelj efikasne strukture kompanije.

Drugi (ili možda prvi?) dom

Na poslu provodimo preko 75.000 sati života. To znači da često viđamo kolege više nego prijatelje. Upravo zato je dobar tim, porodična atmosfera i okruženje za podršku glavni prioritet. Naša istraživanja angažovanja i rezultati projekta internog brendiranja poslodavaca jasno pokazuju, da prema 39 odsto zaposlenih, dobar tim i podrška zajednici nadoknađuju negativne karakteristike kompanije (kao što su manja plata ili loše rukovodstvo). Zaposleni u beloj kragni sa preko 5 godina radnog iskustva, to je 78 odsto radnika na radnom mestu, najviše su posvećeni radnom mestu kada je tim dobar.

Zašto je izgradnja jakih zajednica na radnom mestu obavezno

Kao što vidimo, zajednice na radnom mestu imaju ogromnu moć zadržavanja. Ne samo da pomažu postojećim kolegama u jačanju identiteta svoje kompanije, već pomažu i novim zapošljavanjima u orijentaciji. Pored ovoga, oni pružaju motivaciju za jake neformalne odnose na radnom mestu. Motivisani zaposleni su verovatniji i proaktivniji u ostvarivanju ciljeva kompanije. 

Pored prednosti unutar institucije, jake zajednice mogu da poboljšaju reputaciju kompanije na tržištu rada — kompanije koje poseban akcenat na svoje ljude i timove brzo postanu dobro poznate.

Prilazi od vrha nadole ne funkcionišu

Iako rukovodstvo i HR često pokušavaju da kontrolišu sve sa vrha, isplati se olabaviti uzde kada je u pitanju izgradnja zajednice i obezbediti prostor za samoupravljajuće grupe. 

Da bi se to postiglo, važno je izgraditi kompaniju kulturu, gde svako može slobodno da izražava svoje ideje i mišljenja, a takođe održava i komunicira uzbuđenje oko kompanijog života. Ovo zahteva otvorenost preduzeća i pravo vreme i materijalne izvore. Za to je potrebno da poslodavci aktivno komuniciraju i održavaju vezu, za šta je korisna namenska platforma.

Najbolje prakse za izgradnju zajednice

U nastavku, nabrajamo nekoliko isprobanih i testiranih ideja i strategija, koje poslodavci mogu efikasno da inženjerišu u svoje zajednice. Važno je napomenuti da je svaka institucija drugačija, tako da te ideje ne treba posmatrati kao recept koji treba slediti korak po korak, već kao inspiraciju na putu ka izgradnji zajednice.

1. Storytelling: Get to know the human side of the company!

Pripovedanje nas podržava u boljem upoznamo naše kolege, kako bi se bolje povezali jedni sa drugima, a sinergije i sličnosti mogu da izađu na površinu.

  • Vlog/blog zaposlenih: Svake nedelje se postavlja pitanje na koje tuženi mora da odgovori. Po završetku i objavljivanju videa, tuženi poziva sledeću osobu da odgovori na pitanje.
  • Ovo funkcioniše i u jednostavnom formatu bloga ili sa HR/rukovodstvom koje imenuje ispitanike na dati mesec ili sedmicu.

2. Direktni odnosi između lidera i poslodavaca

Nemojte samo da stvarate direktan kanal između kolega, već i da kreirate jedan između rukovodstva i zaposlenih. Dobar primer za ovo je CEO forum ili vlog.

  • Svaki zaposleni može direktno da postavlja pitanja rukovodstvu, koje će odgovoriti u pisanom ili video postu.
  • To pruža mogućnost rukovodstvu da direktno podeli važne informacije i objave svojim timovima, koji mogu odmah da odgovore na njih.

3. Na šta smo ponosni

Jačanje kulture prepoznavanja i pozitivnih povratnih informacija unutar kompanije. Priznanje nije pozitivno samo za osobu koja ga prima, već i za sve koji su deo nje.

  • Sa jedne strane, HR i menadžment mogu da istaknu visoko dostižne saigrače, uspehe kompanije i prekretnice.
  • Sa druge strane, zaposleni mogu direktno da dele individualna i grupna dostignuća, slave unutar zajednica, kao i da se međusobno upoznamo sa uspesima.

4. Baza znanja

Zaposleni međusobno mogu da dele kurseve, knjige, članke, obrazovne materijale i stručne događaje koji doprinose njihovom profesionalnom usavršavanja.

  • Isplati se napraviti individualnu bazu znanja za svaku temu, radnu oblast i tim, tako da se materijal kursa može otpremiti na dobro struktuiran način

5. CSR

Zaposleni mogu da obaveštavaju jedni druge o raznim nacionalnim ili socijalnim promocijama, a takođe mogu da organizuju programe koji grade zajednicu i podržavaju društvo i životnu sredinu.

  • Donacije: sezonski , npr. na početku škole, božićna kampanja kutija za cipele, bilo kada tokom godine: skupljanje odeće za porodice kojima je pomoć potrebna i skloništa
  • Zaštita životne sredine: najavljivanje ili pridruživanje kampanji sakupljanja smeća, zasadivanje kampanje za drvo ili ozelenjavanje radnog mesta zajedno: sadnja i negovanje biljaka zajedno, stavljanje kanti za reciklažu i smanjenje ugljeničnog otiska kompanije raznim aktivnostima

6. Slobodno vreme

Saigrači koji uživaju u istim aktivnostima na otvorenom mogu da podele svoja iskustva, predlože programe jedni drugima ili da zajedno organizuju izazove i trke.

  • Gastronomija: izazovi takmičenja u receptima i kuvanju za kuhinjske vizze
  • Igre: table i kompjuterske igre i preporuke za mlade duše
  • Knjige: preporuke za ljubitelje knjiga
  • Filmovi i TV serije: preporuke za ljubitelje filmova i TV serija
  • Putovanja: domaći i međunarodni saveti i priče, programi i saveti za smeštaj za svetske putnike

7. Sport

Povežite one čiji se život vrti oko sporta u zajednici. Ove grupe ne podržavaju samo izgradnju zajednice, već su podjednako važne i za promovisanje zdravlja.

  • Kreirajte pojedinačne grupe unutar kompanije za najpopularnije sportove, kako bi navijači i igrači mogli da pronađu jedni druge
  • U tim timovima zaposleni mogu međusobno da dele savete, kao i da organizuju deljene programe, npr. fudbal, joga itd.
  • Bonus savet: Sportski kladioničarski tim: saigrači mogu da se klade na zajedničke utakmice

Digitalni alati za izgradnju zajednice

Sa Blue Colibri Najnovija funkcija aplikacije, izgradnja zajednice je lakša nego ikad. Možemo da kreiramo bilo koju količinu grupa na osnovu interesovanja, hobija i profesionalnog smera, gde zaposleni mogu slobodno da dele sadržaj - bilo da se radi o tekstualnim objavama, video zapisima ili fotografijama. Saigrači mogu da reaguju jedni na druge, da pozivaju druge u relevantne grupe ili da sami organizuju i kreiraju grupe.