Zwack je napravio veliki potez za svoje zaposlene

Tradicija u proizvodnji, modernizacija u HR

Zwack je migrirao veći deo svoje administracije i interne komunikacije na svoju kompaniju. Zaposleni mogu jednostavno da preuzmu aplikaciju na svoje mobilne telefone i da imaju pristup svim suštinskim informacijama o radu i materijalima. Pored toga, oni mogu da budu u toku sa vestima, učestvuju u igrama ili da rade zajedno u dobrotvorne priloge. Ovo je novi zamah svetski poznate mađarske kompanije koja predstavlja dugogodišnje tradicije, od digitalizacije do izgradnje zajednice na radnom mestu i zajedničkog stvaranja vrednosti.

Zvak je uradio ono što sve više kompanija u Mađarskoj razmatra, ali je još uvek u povoju: premestio je svoju internu komunikaciju na sopstvenu kompaniju. Zaposleni mogu jednostavno da preuzmu Zwapp aplikaciju na svojim mobilnim telefonima i mogu da pronađu i popune sve važne informacije i dokumente kompanije. Oni mogu da pristupe materijalima, postavljaju pitanja i daju svoje mišljenje. Oni mogu aktivnije da se uključe u programe zajednice za radnike, da se bolje poznaju ili da udruže snage za dobrotvorne aktivnosti. "Zwapp era" postoji već skoro godinu i po dana, donoseći mnogo uzbudljivih prednosti. Dorottya Gulyás, HR asistent Zwack Unicum Nyrt. podelila svoja iskustva.

Promena je bila potrebna – radnici sa plavom kragnom ne smeju biti izostavljeni!

Čak i u maloj kompaniji, dobijanje svih važnih informacija kolegama može biti izazovno. U preduzećima sa više lokacija, fabrika i kancelarijskih odeljenja, možete samo da se nadate da će e-mailovi kompanije stići do zaposlenih. Ovo je verovatno efikasno za kancelarijske radnike, ali je druga priča za osoblje koje nije na stolu.

Pored svog sajta u Budimpešti, Zwack takođe ima još dve fabrike – u Dunaharaszti i Kecskemét - sa još mnogo radnika sa plavom kragnom. Hr asistentkinja Dorottya Gulyás rekla je da, kao rezultat toga, redovno održavanje osoblja i održavanje informacija i internih vesti nije uvek bilo potpuno glatko. "Do naših radnika sa plavom kragnom bilo je teže doći i mogli smo da ih manje efikasno uključimo u aktivnosti kompanije. Da bi spojili kolege sa belom kragnom i plavom kragnom i pomogli radnicima sa plavom kragnom da ostanu u toku sa vestima i događajima vezanim za kompaniju, postalo je neizbežno naglasiti poboljšanje naše interne komunikacije."

Od vekovne tradicije do brendirane aplikacije kompanije

 Vekovno Zwack carstvo se neprekidno obnavlja, konstantno modernizujući svoje operacije prema sadašnjem zeitgeistu. Ovaj tradicionalista, a istovremeno i modernistički pristup doveo je do ideje da bi možda vredelo uvesti platformu na kojoj mogu da spoje sve te dimenzije. "Iako je naša kompanija kompanija koja čuva tradiciju i koja preferira da predstavlja stare tradicije, takođe smatramo da je posebno važna vrednost poslovati kao moderna kompanija koja je inovativna, mladalačka u svom pristupu i uzima u obzir nove tačke gledišta" – dodala je Dorottya Gulyás. Dakle, okolnosti i inspiracija su dati za promenu.

Stigla je "Zwapp era"

 Ne možemo ignorisati da razvijanje, testiranje i uvođenje potpuno novog sistema u kompaniji može da potraje neverovatno dugo i da bude izuzetno skupo. Umesto toga, Zwack je našao mnogo brže, isplatije rešenje i u partnerstvu sa Mađarima Blue Colibri. Samorazvijeni softver kompanije, osnovan 2019. godine, kreiran je specijalno za potrebe koje su Zvaku potrebne: da dođe i do zaposlenih koji nisu na radnom stolu, da mnogo efikasnije komunicira, da dovede administraciju na novi nivo, da deli važne kompanijske vesti i podatke sa bilo kog mesta, kao i da obezbedi platformu za ovu novu vrstu društvenog života na radnom mestu.

Malo paralelizma učinilo je promenu još pristupačnijom

U početku, aplikacija je korišćena kao dodatak, dok su se informacije još uvek objavljivale u drugim kanalima (e-mail, oglasna tabla, posteri). Danas su najavljeni svi događaji kompanije u sistemu, a stvaraju i nove. "U mnogim slučajevima, aplikacija je bila prvi izvor informacija o događajima. Nakon toga, ljudi iz različitih odeljenja počeli su više da pričaju, bilo u komentarima ili lično (koristeći ono što su videli na aplikaciji)" – rekao je Gulyás. Aktivnost korisnika i entuzijazam konstantno rastu. Ove godine, po prvi put, anketa o zadovoljstvu zaposlenih takođe je sprovedena sa mnogo manje papira i lakše administracije (statistika, Excel podaci koji se mogu preuzeti). "Omoguli smo zaposlenima da popune upitnik na papiru, ali smo pokušali da ih ohrabrimo da koriste Zwapp na sve moguće načine. Na primer, na mnogim lokacijama zgrade lepimo postere sa QR kodovima koji su doveli do upitnika. Kao rezultat toga, mnogi zaposleni su preuzeli i počeli da koriste aplikaciju, a veliki procenat njih odlučio je da je popuni onlajn umesto na papiru" – dodaje Dorottya Gulyás. 

Ne samo korisno – i kolege ga obožavaju!

Prema rečima Dorottya Gulyás, najpopularniji sadržaji su čestitke za godišnjicu, predstavljanje novih kolega i igre za osvajanje malih nagrada. "U početku je bilo teško da se pokrene, posebno sa starijom starosnom grupom, ali što smo više zanimljivog i raznovrsnog sadržaja dodali na platformu, to je više kolega počelo da ga koristi. Naravno, još uvek ga ne koriste svi naši radnici sa belom kragnom i plavom kragnom, ali polako i sigurno, čini se da se interesovanje i aktivnost povećavaju."

Pored toga, Zwapp takođe igra pozitivnu ulogu u pružanju pomoći novim kolegama da se nagode, jer mogu ponovo da pročitaju većinu sadržaja, vide kakvi su događaji održani u kompaniji, šta da očekuju u budućnosti i kakvi su komentari dati na konkretne postove. Oni lako mogu da ubrzaju tempo kompanije – aplikacija kompanije izgleda olakšava i unaguje iskustvo pripadnosti nekoj zajednici.

Kreiranje zajedničkih vrednosti, dobrotvorni timski rad

Zwackova nova digitalna platforma je takođe pozitivno promenila mnoge oblasti društvenog života. Događaj na kraju godine bio je, na primer, Advent kalendar, gde su 24 dana delili božićne recepte, ideje, filmske preporuke i DIY projekte na aplikaciji svakog radnog dana. Ali zaista neverovatan timski rad bila je božićna prodaja kolačića. "Podržavamo dobar cilj i prikupljanje novca za one kojima je to potrebno organizovanjem prodaje kolačića. Možete se prijaviti kao pekar za kolače, a mi ćemo organizovati prodaju našim kolegama za prodaju slatkiša. Svi peku kolače kod kuće i donose ih u kancelariju u jutarnjim časovima određenog dana, a u HR ih etiketiramo imenom osobe koja ga je napravila i imenom keksa, a onda ga i "cenimo". Zatim stisnemo sve slatkiše oko našeg prijemnog prostora, obezbeđujući kutije za poneti i pribor. Svi mogu da kupe bilo koji kolačić u bilo kojoj količini, čak i kao poneti, a zatim ubace cenu u našu kutiju iskrenosti" – rekla je Dorottya Gulyás, navodeći detalje jedinstvenog događaja u zajednici. Ovaj program je bio tradicija u Zwack-u čak i pre nove platforme, ali aplikacija je pomogla da se promoviše, pokrene događaj i podele fotografije i rezultati.

A mogućnosti su beskrajne, jer aplikacija nastavlja da osvaja nove oblasti u kompaniji čak i skoro godinu dana kasnije. U budućnosti, na primer, planiraju da otpreme razne online kurseve (e-learning) i dodaju sličan uzbudljiv sadržaj u skladu sa pojedinačnim interesovanjima u aplikaciju kompanije. Ovi materijali i sadržaji se mogu obavljati pojedinačnim tempom.