E-Learning: Šta bi trebalo da znate o online kursevima?

Kursevi e-učenja su inovativne, digitalne metode nastave koje obuke čine dostupnijim zaposlenima. Metod e-učenja dolazi sa mnogim prednostima: isplativo je, omogućava daljinsko učenje i standardizovanu procenu, dok je takođe lako personalizovanje i omogućava učenicima da ponove materijale za učenje. U našem članku možete se upoznati sa konceptom e-učenja, njegovim prednostima i koracima uvođenja kursa e-učenja.

Šta je tačno e-učenje?

U mnogim zemljama - uzmimo Mađarsku, na primer - e-učenje i digitalne obuke nekada su bili neuobičajene pedagoške metode pre pandemije. Međutim, kao rezultat promenjenih obrazovnih i uslova rada, značajno je povećan broj obrazovnih ustanova, centara za obuku i radnih mesta koji koriste učenje na daljinu. Ali šta je tačno e-učenje? U svom udžbeniku ,,Koncept eLearninga", Sandor Forgo media computer scientist definiše kurseve e-učenja na sledeći način:

"E-učenje je vid obuke koji je dostupan na računarskoj mreži koji, u posedu efikasnog, optimalnog prenosa znanja i metoda učenja, organizuje i nastavni program i studentske resurse, kao i komunikaciju tutora i interaktivni softver za obuku zasnovan na računaru u objedinjeni okvir i čini ga pristupačnim učenicima."

Na osnovu navedenih definicija i iskustava stečenih od objavljivanja knjige, možemo dati sledeće izjave o kursevima e-učenja:

  • Kursevi e-učenja odvijaju se u digitalnom okruženju (računar, mobilni telefon ili tablet)
  • E-učenje je asinhrona metoda učenja i nastave, što znači da ne zahteva stalno onlajn prisustvo instruktora.
  • Cilj projekta je da se studentima dostave unapred određena znanja i materijali.
  • Digitalni alati (materijali za kviz, multimedijalna pomagala, resursi na mreži) mogu da pomognu u obradi i razumenje nastavnog plana i programa.

Koja je razlika između e-učenja i online edukacije?

Iako mnogi koriste e-učenje i onlajn edukaciju kao zamenljive izraze, postoji razlika. Na šta se oni zapravo odnose? 

  • Kurs e-učenja: Kao što ste videli u prethodnom pasusu, kursevi e-učenja koriste asinhrone metode obuke: studenti sami obrađuju unapred napravljene studijske materijale na osnovu uputstva svog tutora.
  • Online edukacija: Širi kolektivni pojam koji podrazumeva i metod e-učenja pod svojim kišobranom. Digitalno obrazovanje obično kombinuje i sinhrone i asinhrone nastavne alate. 

Prednosti kurseva e-učenja

U uvodnom delu ovog članka mogli ste ukratko da pročitate o prednostima kurseva e-učenja. U nastavku možete detaljno pronaći ključne prednosti: 

  • Isplatio-efektivnost: Sa kursevima e-učenja često nema dodatnih troškova osim ulaska u kurs. U slučaju konvencionalne obuke u učionicama i sinhrono digitalnih kurseva, plata instruktora je značajan trošak. Standardizovani testovi za kurseve e-učenja često omogućavaju automatsku korekciju, dodatno smanjujući troškove podučavanja. 
  • Daljinsko učenje: Da li ste (bolno) upoznati sa osećajem da morate da putujete satima samo na jedno univerzitetsko predavanje? Da li takođe mrziš da se boriš kroz užurbani grad da bi pohađao kurs? Kursevi e-učenja obezbeđuju lokaciju nezavisno daljinsko učenje, što znači da možete da završite obuke čak i sa sopstvenog udobnog kauča ili omiljenog kafića. Mnogo vremena se može uštedeti izbegavanjem nepotrebnog komuniciranja. 
  • Standardizovana procena: Moguće je napraviti grešku subjektivnosti tokom procene čak i za najnepristrasnije instruktore. Znanje stečeno tokom kursa e-učenja često se proverava standardizovanim procesom ocenjivanja. Ovi digitalni kvizovi omogućavaju savršeno objektivnu procenu. 
  • Mogućnost personalizacije: Neka savremena rešenja za e-učenje su u stanju da personalizuju studijski materijal na osnovu odgovora datih testovima za vežbanje. Rešenja za obuku zasnovana na povratnim informacijama mogu da pomognu u dubljem razumevanju nastavnog plana i programa. 
  • Ponavljajući materijali za učenje: Svačije veštine učenja su drugačije. Lako je osećati se izgubljeno ili se samo dosađujete na konvencionalnim kursevima zbog sporog tempa lekcije. Kurs e-učenja se lako ponavlja i može se ubrzati više puta. 
  • Lakše organizovanje: Oni koji se bave organizacionim zadacima dobro su upoznati sa izazovima organizovanja obuke u učionici. Kurs e-učenja zahteva mnogo manje organizacije jer je besplatan za polaženje u bilo kom trenutku tokom studijskog perioda. 

Tanfolyamok za e-učenje
Kurs e-učenja

Predstavljanje e-učenja kroz Blue Colibri Aplikaciju

Za uvođenje kurseva e-učenja neophodan je interdisciplinarni pristup, jer zahteva opšte znanje u mnogim različitim oblastima. Generalno, sledeće grupe moraju da budu uključene u kreiranje kursa e-učenja:

  • Specijalista upoznat sa temom
  • Specijalista metodologije učenja
  • Profesionalci tehničke podrške (digitalni materijali, priprema platforme za učenje)

Kreiranje pravog digitalnog okruženja često je skupo i oduzima mnogo vremena. Srećom, uz pomoć inovativnih digitalnih rešenja, kreiranje pravih uslova za kurseve e-učenja može biti mnogo brže i lakše. Jedno od takvih rešenja je Blue Colibri Aplikacija, koja obezbeđuje laku, brzu i instant komunikaciju širom organizacije. Zaposleni mogu da komuniciraju na sopstvenim uređajima i mogu da pristupe platformi čak i bez korporativne e-adrese i /ili računara. 

Funkcije edukacije ove aplikacije za zaposlene takođe omogućavaju kompaniji da kreira efektivne kurseve e-učenja koristeći video zapise, vizuelne elemente, članke, obrazovne materijale i interaktivne prezentacije kroz koje možete da prođete. U Blue Colibri Aplikacija takođe imate priliku da kreirate kvizove sa više pitanja o izboru, sistemom bodova i mnogim drugim prilagodljivim funkcijama. Od materijala za učenje do obaveznih obuka za bezbednost na radu, Blue Colibri je odlična platforma za standardizovane, interaktivne i efektivne kurseve e-učenja.