7 saveta za unapređenje digitalnih veština vaših zaposlenih

Držanje koraka sa digitalizacijom i novim rešenjima koja se pojavljuju gotovo svakodnevno jedan je od najvećih poslovnih izazova 2023. godine. Međutim, da bi ovi alati zaista doprineli rastu poslovanja, od suštinskog je značaja da zaposleni imaju i digitalne veštine da ih koriste. Dobra vest je da se ove veštine mogu razvijati i usavršati na nivou kompanije, čak i tokom faze implementacije.

Često smo suočeni sa sledećim pitanjima pre pokretanja našeg sistema:

  • Koliko je aplikacija prilagođena korisniku
  • Da li će biti jednostavna za korišćenje za kolege koji nisu u uredu i koji ne rade sa softverom svaki dan? 
  • A šta je sa starijim kolegama?    

Razumljivo je zašto se ova pitanja stalno postavljaju, jer je važno znati koliko korisnika možemo očekivati da koriste platformu nakon implemeiranja kao što je Blue Colibri Aplikacija (zbog čega redovno objavljujemo sveže partnerske pričevideo zapise i  studije slučaja koje se mogu preuzeti). 

Svakodnevno čitamo članke o porastu digitalizacije i najnovije digitalne alate koji obećavaju da će naše poslovanje učiniti efikasnijim. I ako ne sprovedemo ove prilagodbe, imamo dobar razlog da verujemo da zaostajemo za konkurencijom i eventualno rizikujemo da izgubimo ne samo naš tržišni udeo već i samo naše postojanje.

Ok, idemo digitalno, ali šta je sa našim osobljem? Nije tajna da digitalizacija nije povetarac i dodaje mnogo posla na sto. Pravilno podržavanje saradnika kako bi lako stekli ili obogatili potrebne digitalne veštine je od presudnog značaja ako želite da realizujete očekivani pozitivan uticaj i dugoročni povraćaj investicije.

U ovom članku smo sastavili 7 saveta o tome šta bi trebalo da uključite u procese vaše kompanije da biste to postigli.

Uključujučiti rukovodstvo

Nijedna organizaciona kultura se ne može uspostaviti ili ažurirati bez primera iz liderstva. Stoga, kao korak 0, ima smisla prvo ubediti potencijalne otpore u važnost digitalizacije u top menadžmentu – na kraju, ako postavite očekivanja za zaposlene koje menadžment ne može da ispuni, ceo vaš trud može izgubiti kredibilitet. Slično tome, mudro je transformisati entuzijastične kolege u kredibilne ambasadore.

Prema MIT Sloan Management Review, velika preduzeća sa digitalno pismenim izvršnim timovima nadmašila su uporedive kompanije bez takvih timova za više od 48% na osnovu rasta prihoda i procene vrednosti.

💡 SAVET #1

Uvjeravanje nikada nije lako, ali ako uspete da pronađete  problem s kojim se menadžment svakodnevno suočava i rešenje za njega u alatu koji se sprovodi, biće mnogo lakše. 

  • 👉 PRIMER: Za alatku za internu komunikaciju nemojte samo da im kažete, "evo još jedne platforme koju treba koristiti;" umesto toga, naglasite da oni mogu da uštede vreme tako što će obavestiti sve odjednom bez izobličenja informacija, eliminišući potrebu za odvojenim sastancima brifinga o upravljanju. 

Kada viši menadžeri nisu postali digitalizirani, uticaj će se svesiti na zaposlene.

Interfejs prilagođen korisniku

Prvi korak je da identifikujete koje su tačno alatke potrebne vašoj kompaniji. Zatim, oni koji prave izbor alata treba da razmišljaju o tome koliko je sistem prilagođen korisnicima, pored razvoja članova osoblja. Pre nego što se dugoročno posvetite rešenju, obavezno razmislite koliko je njegov dizajn jednostavan za korišćenje i intuitivan. Ako je moguće, zatražite pristup demo interfejsu i uključite što raznovrsniju digitalnu radnu snagu u test tim.  

💡 SAVET #2

Prednost je ako funkcionalnost i dizajn alatke ili platforme koju odaberete podseća na rešenja koja su zaposlenima već poznata, kao što su newsfeeds aplikacije na društvenim mrežama i strukture menija. To je takođe plus ako možete da prilagodite raspored alatke tako da bude što sličniji izgledu i osećaju postojećih platformi ili čak web sajta vaše kompanije.

💡 SAVET #3

Takođe bi bilo dobro da izaberete  jedan alat koji rešava nekoliko problema odjednom, a koji može da smanji krivuju učenja za vaše saradnike tako što će biti upoznati sa samo jednom novom platformom. Na taj način, oni nemaju četiri različite nove implementacije koje se spuštaju na njih odjednom, što može biti posebno obeshrabrujuće za manje digitalno pismene zaposlene, i suočićete se sa mnogo manjim otporom.

Onboarding

Prilikom uvođenja nove platforme/alata, vredi staviti još veći akcenat na onboarding. Pripremite dovoljnu količinu lako dostupnih materijala koji će pomoći zaposlenima da tačno shvate kako sistem funkcioniše. Posebno je važno da pokažete kako će alat olakšati svakodnevni život zaposlenih. Dobra organizirana kampanja se stoga ne tiče samo informacija o korišćenju alata, već i o naglašavanju prednosti koje može doneti.

💡 SAVET #4

Gde je to moguće, koristite infografiku ili čak video uputstva da biste umnogome olakšali prenos informacija o načinu korišćenja interfejsa. Iako govorimo o digitalizaciji, štampani resursi – posteri, propratni sadržaji – u ovom trenutku mogu biti odlična usluga. 

💡 SAVET #5

Oboarding novozaposlenih bi trebalo da uključuju digitalizaciju (evo kontrolne liste koja se može preuzeti da vam pomogne da osmislite najbolji proces) kako biste mogli da demonstrirate očekivanja svoje kompanije i pružite zaposlenima priliku da uče,koriste i naviknu se  na nove alate koje želite da koriste nadnevnoj bazi odmah

Korporativna kultura i digitalni način razmišljanja

Razvijanje "digitalnog mindseta" unutar organizacije je od ključnog značaja ako digitalna transformacija treba da postane usađena u kulturu kompanije. Šta ovo znači? To znači da instinktivno tražimo digitalno rešenje problema jer smo svesni prednosti koje nudi u odnosu na tradicionalne opcije (npr. brže, isplativije, pristupačnije itd.). Najbolji način da to postignete u korporativnoj postavci je da ponudite odgovarajuću obuku i mogućnosti za iskustvo iz prve ruke. Svakodnevne prakse oblikuju kulturu, a kao što smo videli u tački nula, ponašanje menadžmenta oblikuje svakodnevne prakse. 

💡 SAVET #6

Najbolji saveznici za promenu unutar vaše kompanije mogu biti vaši postojeći zaposleni, koji su upoznati sa strategijom kompanije, ciljevima, snagom i slabostima. Dakle, vredi ih prvo umešati u prezentaciju novih alata (na primer, u test tim) i obezbediti im obuku koja ih podržava u razvoju digitalnog mindseta.  

  • 👉 PRIMER: Takođe biste mogli da postavite sistem ambasadora tako da zaposleni kojima je više prijatna digitalizacija mogu da podrže svoje kolege u učenju novih alata.

💡 SAVET #7

Važno je da naši zaposleni znaju  kome mogu da se okrenu ako se zaglave koristeći određeni alat. Uvek im dozvolite da znaju kome da se jave za pomoć oko alatke ili platforme, bilo da je to putem e-pošte ili lično. 

Ako želite da pročitate još naših saveta o sličnim temama, pogledajte naš blog ili naše besplatne resurse koji se mogu preuzeti