Dovedite vođe! Uključivanje glavnih menadžera u interne komunikacije

Ko bi bolje govorio u ime vizije kompanije nego njeni najviši rukovodioci? Odnos i poverenje u radnu snagu na prvoj liniji fronta mogu se ojačati direktnim porukama top menadžmenta.

Zašto onda ne uključimo lidere u komunikaciju (češće)?

Najveći izazov obično predstavljaju sami menadžeri, koji bi mogli da pokušaju da izbegnu ovaj zadatak "zbog nedostatka vremena". U stvarnosti, najveća blokada puta je često samo nervoza situacije ili nedostatak bliskosti sa dostupnim tehnološkim opcijama.

Međutim, menadžeri često igraju suštinsku ulogu u različitim aspektima poslovanja organizacije:

  • Bilo da se radi o prenošenju ciljeva, razloga i okolnosti organizacionih promena - na primer, uvođenja nove platforme za zaposlene,
  • uspostavljanje angažovanja zaposlenih, čak i tokom procesa ukrcavanja,
  • njihovo aktivno učešće u internoj komunikaciji takođe može pomoći da se smanji informacioni jaz koji obično postoji između menadžera i podređenih.

Dakle, koliko god na prvi pogled izgledalo teško ubediti ih, vredi uložiti dodatni napor da se olakša njihovo angažovanje u onlajn i oflajn internoj komunikaciji.

Reaching & convincing leaders

Kada odlučimo da krenemo na ovo putovanje, prvi izazov će biti da efikasno dosegnemo i ubedimo same lidere. Koji alati mogu da nam pomognu u ovome?

1. Prvo se uverite da je upotreba interne mreže deo sveobuhvatne interne komunikacione strategije. Kada, koliko redovno, o čemu i u kom obliku komuniciramo? Koja odeljenja su odgovorna za upravljanje sadržajem?

2. Važno je uključiti i informisati menadžere odmah od početka procesa implementacije . Da biste pomogli menadžerima da se osećaju podržano tokom celog procesa, važno je da unapred ili zajedno kreirate plan za komunikaciju sa njima. Na prihvatanje nove funkcije u zajednici mogu u velikoj meri uticati ovi ljudi, koji služe i kao uzori i kao lideri mišljenja u svakodnevnom poslovanju organizacije.

3. Sastanak licem u lice, bilo da se radi o dugoj, detaljnoj diskusiji ili samo nekoliko minuta njihovog vremena tokom sastanka rukovodstva, može da ode daleko ka tome da privuče njihovu pažnju i obavi stvari. Ovde bi trebalo da uvedete platformu, izložite strategiju za njenu akciju i objasnite zašto bi trebalo da brinu o tome da budu uključeni u proces kreiranja sadržaja. Sad kada smo pomenuli, zašto bi tačno oni?

  • Objavljivanjem sadržaja na internetu, poruke i objave rukovodstva mogu da dođu do svih zaposlenih u isto vreme.
  • To takođe olakšava suočavanje sa pitanjima koja nastaju, umesto da budete kontaktirani lično u neočekivano i često potencijalno nezgodno vreme.
  • Lideri i menadžeri mogu da se usredsrede na zadatke koji su na rukama i naprave planove za rešavanje pitanja komunikacije kada se pojave.

4. Takođe možete kreirati godišnji plan sadržaja kako biste menadžerima pokazali koje uloge i zadatke očekujemo da igraju i kada. Na taj način mogu unapred da isplaniraju svoje učešće i pripreme se - makar samo mentalno - za zadatak ili temu.

5. Naravno, kada birate pravi vid komunikacije, važno je da se nadoveћete na liиnost i sposobnosti lidera, i saznate koje situacije i teme im najviše odgovaraju. Možemo da razmišljamo o objavljivanju video snimka govora licem u lice u pisanom tekstualnom formatu sa fotografijama, ili čak pojedinačnim video izveštajima. I ne brinimo za montažu, preterano uvežbavanje onoga što se priča. Kolegama je važnije da naiđu na iskren, lični sadržaj koji im se obraća, a ovi video snimci su ti koji to mogu dobro da prenesu.

Blue Colibri Primeri aplikacija

Mnogo Blue Colibri Partneri aplikacija već imaju koristi od sadržaja razvijenog sa unosom liderstva. Za bolju komunikaciju između menadžera i osoblja uzmite u obzir ova dva primera:

1. Video poruke kod Praktikera

Sa svojom PrakTEAM aplikacijom, Praktiker može lako da premosti jaz između različitih nivoa organizacije i da ima veliki uticaj na angažovanje zaposlenih od samog početka karijere zaposlenog.

U sklopu procesa ukrcavanja, počeli su da koriste CEO video snimke dobrodošlice, preko kojih su nove kolege koje su se pridružile tokom Covid pandemije mogle da se sastanu, pozdrave i čuju ključne informacije o kompaniji od višeg menadžmenta.

Inicijativa je bila toliko uspešna da je deljenje video informacija od tada postalo popularan način deljenja informacija u celoj organizaciji. Sve važne informacije koje utiču na širok spektar zaposlenih menadžeri dele u video formi, što im daje mogućnost da usvoje ličniji ton u onlajn prostoru. Nepotrebno je reći da ovaj sadržaj uvek ima izvanredan doseg, sa najvišim brojem prikaza među deljenim sadržajem.

2. Trans-Sped: Neka se vaš glas čuje!

Logistička kompanija Trans-Sped sprovela je program "Neka se vaš glas čuje" kroz funkciju administracije aplikacije, omogućavajući zaposlenima da postavljaju pitanja (čak i anonimno) liderima.

Njih redovno prikupljaju administratori platforme i proslećuju menadžerima, koji im svake nedelje odgovaraju u različitim formatima (video, tekstualni post). Odgovori na prethodno postavljena pitanja takođe su uvek dostupni u svakom trenutku, tako da zaposleni uvek mogu da se informišu o temama koje su bile obuhvaćene u prošlosti.

Ovaj projekat je otvorio linije komunikacije između plavokose i belosvekovne radne snage i gornjeg menadžmenta. Glavne prednosti programa su to što jača organizacionu kulturu i koheziju tako što zaposlene održava akustimujući po pitanjima kompanije, a zaustavlja širenje lažnih glasina.

Preuzmite kontrolu nad unutrašnjom komunikacijom i ubedite svoje vođe da se uključe! Pronalaženjem pravih metoda možete ojačati organizacionu kulturu i povesti odnos između menadžera i podređenih na novi nivo. Da ne spominjem uticaj na angažovanje zaposlenih... 😉